keskiviikkona, maaliskuuta 23, 2005

Julkaisurytmistä - UKK

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Mikä on lastun optimaalinen pituus?

Metrin virallista platina-iridium metalliseoksesta valettua mittaa säilytettiin aikoinaan holvissa Pariisin alla. Blogi-lastulle tällaista mittaa ei ole.

Noin kaksi ruudullista tekstiä tuntuu usein sopivalta "peruslastun" mitalta. Tämä tietoisena siitä, että "kaksi ruudullista" on suurpiirteinen määre, koska selaimen ja näytön asetukset vaikuttavat siihen aika paljonkin.

Miten usein lastuja kannattaa kirjoittaa?

Kerran päivässä on perusblogille sekä ylä- että alaraja. Erikoistapauksissa lastuja voi julkaista useamminkin, mutta tällöin riskeeraa sen, että lukija ahdistuu liian tiheästä rytmistä: "Pakkoko siellä blogissa on alvariinsa käydä."

Mikä on oikea aika julkaista uusi lastu?

Aivan aamulla tai myöhään illalla. Mieluiten seitsemältä aamulla.

Lukijat käyvät lukemassa bloginsa päiväaikaan. Toiset aloittavat heti aamukahdeksalta töihin tai oppilaitokseen tultuaan, toiset lukevat blogeja lounasta sulatellessaan.

Jos lastun julkaisee kello 14, aamuvirkut menettävät tuoreen lastun tuoman ilon.

Muistisääntö: älä päivitä päivällä.

Kuinka tärkeää linkittäminen on?

Erittäin tärkeää. Linkitys on yksi kerronnan muoto. Tämä opas suosittelee maanisesti lyhyttä tekstiä. Linkitys antaa lastuille syvyyttä, vaikka teksti olisi itsessään lyhyttä.

Lastuissa olisi hyvä olla vähän huumoria. Naseva ja itseironinen linkitys on hyvä tapa hoitaa viiihdepuoli.

Toimiiko kysymys-vastaus -formaatti blogissa?

Tuntuu toimivan. UKK eli FAQ eli Usein Kysytyt Kysymykset on kaukaa netin alkuajoista periytyvä esitystapa. Pitkä ikä ei ole sattuma.

Mutta miten se metri sitten mitataan nykyisin?

"
Yksi metri on se matka, jonka kulkemiseen valolta menee 1/299 792 458 sekuntia ilmatyhjössä."

Niksi: tämä esitys alkaa ja päättyy - kieltämättä keinotekoisesti - metrin mitalla. Tällainen kaari tuntuu palkitsevan jotkut lukijat jollain hyvin syvällä tasolla.

3 Comments:

Blogger Kuuluttaja said...

Kiitos. Tämä on hieno opas, mutta pitäisikö jonkun laatia opas blogien lukemiseen. Olen aika vakuuttunut, että lukijani eivät ymmärrä minua.

keskiviikkona, 23 maaliskuuta, 2005  
Blogger Marimba said...

Joo, ja sen jälkeen kun meidät on opetettu sekä kirjoittamaan että lukemaan oikein, voimme korvata itsemme jollain kätevällä pikku skriptillä, ja voimme lähteä juoksentelemaan IRL:n vehreillä nurmikoilla, kun netissä päivystää enää jokunen sitkeä nörtti.

keskiviikkona, 30 maaliskuuta, 2005  
Blogger Miira said...

Jos taas haluaa blogiinsa paljon kävijöitä, kannattaa postata kerran aamulla ja kerran keskipäivän tienoilla. Kyllä ihmiset töissäkin pitävät taukoja..

torstaina, 21 huhtikuuta, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home