sunnuntaina, maaliskuuta 13, 2005

Sormiharjoitus salaattitiedotteella

Miten journalistinen- tai bisnes-blogi eroaa "normaalista" uutisesta tai tiedotteesta? Kokeillaan!

Tässä sattumanvarainen, lähinnä sisäiseen tiedotukseen tarkoitettu teksti:

Pirkka Herkkukeittiö valmissalaatit

Pirkka Herkkukeittiö valmissalaatit ovat heti käyttövalmiita, nopeasti mukaan otettavia ja erinomaisesti välipalaksi, lounaaksi tai lisäkesalaatiksi soveltuvia. Valmissalaatit: salaattisekoitus, värikäs salaattisekoitus ja rucolasalaatti sisältävät valmiiksi leikattuja kasviksia. Caesar salaatti ja meksikolainen salaatti sisältää valmiiksi leikattujen kasviksien lisäksi erillisessä pakkauksessa olevan
salaattikastikkeen ja leipäkuutiot tai tacolastut.

Säilytys +2 - 4 astetta. Valmistaja on Saba Fresh Cuts Ab, Ruotsi.

Pirkka Herkkukeittiö salaattisekoitus 175 g
jäävuorisalaatti, friseesalaatti, punasalaatti

Pirkka Herkkukeittiö värikäs salaattisekoitus 220 g
Jäävuorisalaatti, porkkana, kiinankaali, punakaali

Pirkka Herkkukeittiö rucolasalaatti 60 g
rucolasalaatti

Pirkka Herkkukeittiö caesar salaatti 230 g
romainesalaatti, jäävuorisalaatti, salaattikastike, leipäkuutiot, juusto

Pirkka Herkkukeittiö meksikolainen salaatti 255 g
jäävuorisalaatti, porkkana, kiinankaali punakaali, salaattikastike, tacolastut


Keskon Plussa.comissa on sujuva esittelyteksti samasta aiheesta.

Pitääkö blogiin
kirjoittaa toisin?

Voiko blogissa tehdä toisin? Onko blog-kirjoittaminen oma lajinsa? Ajatellaan vielä, että kyseessä on bisnes-blog, joka koettaa saada enemmän salaattia kaupaksi.

Kun lehteä taitetaan, kuvitusta on pakko "revittää". Joskus sattuu sieluun saakka, kun juttuun on tarjolla viisi hyvää valokuvaa. Jos taitto tehdään oikein, kuvista on pakko valita vain yksi, joka levitetään suureksi. Joskus niin suureksi, että se tuntuu kohtuuttomalta. Samalla muut kuvat taitetaan "liian" pieniksi, ja ne käytännössä katoavat.

Näin siksi, että haluamme lehdiltämme draamaa, valintoja ja selkeyttä. Tämä saavutetaan tekemällä ronskeja valintoja ja korostamalla jotain aiheen ulottuvuutta - vaikka muiden osien kustannuksella.

Sama dynamiikan eli kokoerojen tehokkuus voisi toimia myös tämän tiedotteen kirjoittamisessa blogi-lastuksi. Paisuttelun kohteeksi valikoituu Caesar-salaatti lähinnä henkilökohtaisesta syystä. On se niin hyvää.

Salaattien keisari Pirkka Herkkukeittiön johtoon

Caesar-salaatin syntyhistoria on lievästi hämärä, mutta tunnetuimman tarinan mukaan sen keksi Meksikom Tijuanassa Caesar Cardini, italiasta maahan muuttanut ravintoloitsija.

Syntytarina on kuin sadusta: asiakkaina oli Hollywoodin tähtiä ja keittiön ainekset juuri sinä päivänä vähissä, jotain oli keksittävä... Elettiin iloista 1920-lukua.

Aina tilanne ei ole ollut yhtä aurinkoinen. Vähemmän iloisella 1990-luvulla Caesar-salaatti jopa kiellettiin muutamaksi vuodeksi Hollywoodissa ja muualla Kaliforniassa - kuten kaikki muutkin raakaa kananmunaa sisältäneet ruuat.

Tarina myy, ja tällä kertaa oli tarkoituskin myydä salaattia. Historia on varastettu Foodreference.comilta. Otsikko ei ole kovin pätevä, sitä sietäisi vielä hioa. Jatketaan kuitenkin tekstin kanssa...

Nyt tätä klassikkoa voi maistella Pirkan uudessa Herkkukeittiö-sarjassa. Vaihtoehtona on myös Meksikolainen salaatti (jäävuorisalaatti, porkkana, kiinankaali punakaali, salaattikastike, tacolastut).

Salaatin valmistaminen ei voi tulla enää tämän helpommaksi: molemmat sisältävät erillisessä pakkauksessa valmiiksi leikattujen kasvisten lisäksi erillisessä pakkauksessa olevan salaattikastikkeen ja leipäkuutiot tai tacot.

Tässä pikkunäppärä tarinointi kostautuu hieman. Miksi, voi miksi Caesar-salaatti piti keksiä juuri Tijuanassa!

Nyt nimittäin on vaarana, että lukijan päässä Caesar-salaatin tarina ja Herkkukeittiön meksikolainen salaatti menevät sekaisin. Pikkuasia, mutta sääntö numero yksi kuuluu "lukijaa ei saa sekoittaa". Ehkä alun tarina olisi pitänyt kirjoittaa ilman mainintaa tapahtumapaikasta, ja kokonaisuus toimisi tahokkaammin?
Valmissalaatit ovat heti käyttövalmiita, nopeasti mukaan otettavia ja
erinomaisesti välipalaksi, lounaaksi tai lisäkesalaatiksi soveltuvia.
Herkkukeittiön valikoimista löytyy myös salaattisekoitus (jäävuorisalaatti, friseesalaatti, punasalaatti), värikäs salaattisekoitus (Jäävuorisalaatti, porkkana, kiinankaali, punakaali) ja rucolasalaatti.

Palataan vielä Caesar-salaattiin (romainesalaatti, jäävuorisalaatti, salaattikastike, leipäkuutiot, juusto) ja ajatellaan sitä viikonloppuaterian alkuruokana. Millainen viini voisi sopia voimakkaan kastikkeen kanssa?

Ruuasta viiniin -opas (edellyttää rekisteröitymistä) löytää viisi viiniä, joista edullisin - Santa Digna Sauvignon Blanc 2003 - vaikuttaa löydöltä.

3 Comments:

Anonymous Piia said...

Opettaja, opettaja! Hirvittävien paineiden lisäksi nousi esiin kysymyksiä:
1. Eikö lastussa yleensä eroteta ingressiä leipätekstistä esimerkiksi lihavoinnilla?
2. Itse tuote eli Pirkan uusi salaattisarja mainitaan ensimmäisen kerran vasta neljännessä kappaleessa. Luotammeko siis siihen, että tarina on niin mukaansatempaava, että olennaista voi odottaa? Verkossa olen tottunut ajattelemaan uutismaisesti eli laittamaan tärkeimmän viestin heti alkuun.

tiistaina, 15 maaliskuuta, 2005  
Blogger Petteri Numminen said...

1) Jos blogin rakenne on kuten vaikkapa Pinserissä, ingressi tulee erikseen. Tässä Bloggerin softassa rakenne on simppelimpi, eikä inkkua kannata minusta käyttää.

2) Tarinan kertominen ensin on riski, uutiskaavaa ei keksitty sattumalta. Mutta jos menee ihan perinteisimmän uutiskaavan mukaan, blogimaisuus hämärtyy. Siksi tällä kertaa tarina alkuun ja uutinen sen jälkeen. Ja kyllä tuossa vähän pelotti se, että salaatilla aloittaminen menee liian suoraan myymiseksi.

tiistaina, 15 maaliskuuta, 2005  
Anonymous Tuija said...

Talk about pitkä häntä... linkkejä pitkin eksyin eilen tänne, ihailin blogikirjoittajan opas -sisältöjäsi ja.. tänään kauppakassissani oli Pirkka Caesar -salaattipusssuka. Ha! Toimii :)

keskiviikkona, 06 heinäkuuta, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home