tiistaina, maaliskuuta 15, 2005

Teletappien viisaus

"Uudestaan! Uudestaan!"

Ja Teletappien juuri katsoma parin minuutin pituinen videopätkä maatilalta tai leikkipuistosta katsotaan saman tien kokonaan uudestaan. Aikuinen menettää 70 prosenttia kehonsa kosteudesta kypsyessään, mutta pienimmät lapset nauttivat, koska toisto tuo turvallisen tunteen.

Itse asiassa saman asian kokeminen on aivan pienille lapsille jopa suurempi nautinto kuin ensimmäisellä kertaa. Siksi Teletappien toisto on viisasta kohderyhmän puhuttelua.

Eikä toiston tuoma riemu ja turvallisuus katoa meistä mihinkään. Se vain muuttaa muotoaan.

Kymmenenvuotias saa hepulin aina, kun South Parkin Kenny kuolee. Ja kuinka aikuiset aikoinaan odottivatkaan Alfred Hitchcockin näyttäytyvän ohjaamissaan elokuvissa. Hitchcock itse kyllästyi hommaan niin pahasti, että näyttäytyi mahdollisimman alussa, jotta ihmiset saivat rauhan keskittyä itse elokuvaan.

Torstaisin syödään hernekeittoa,
perjantaina blogissa on jotain hassua

Teletappien viisaus opettaa keksimään tiettyjä toistuvia kaavoja. Millaisia nuo kaavat ovat, sillä ei ole määräävää merkitystä. Kunhan ne toistuvat.

Lehdillä on vakiopalstansa. Netissä julkaiseminen on hieman erilaista, koska kokonaisuus ei ole niin kouriintuntuva. Siksi blogeissa toistuvan elementin täytyy olla jollain tavoin voimakkaampi.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Toisto voi olla jotain tyhmää, vaikkapa vain erikoisen sanan tai muun kielellisen jipon toistuminen lastusta toiseen. Tai se voi olla tietyn muotoinen lastu, joka julkaistaan aina samana viikonpäivänä. Tai erikoinen tapa kuvittaa lastuja.

Teletappien viisaus toimii silloin, kun ihmiset tulevat lukemaan lastuja löytääkseen toistuvan mutta vähän piilotetun jipon. Kun se löytyy, kokonaisuus palkitsee lukijan: "Löysinpä!"

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Semantiikkaa! Semantiikkaa!

Lihavointi ja kursivointi helpottavat silmäiltävyyttä, mutta vielä mukavampi ratkaisu on käyttää semanttisia merkintöjä.

Merkitään siis henkilöt henkilöiksi ja lainaukset lainauksiksi - antaa järjestelmän hoitaa muotoilut... ...ja tämä kaikki siis mikäli järjestelmä sallii.

keskiviikkona, 16 maaliskuuta, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home