perjantaina, maaliskuuta 04, 2005

Vilkaisun pitää riittää

Ihmiset eivät lue nettisivuja, vaan vilkuilevat niitä. Lukija käyttää parhaassakin tapauksessa kaksi sekuntia arvioidakseen, löytääkö hän etsimäänsä.

Käytännössä silmä harhailee sivulla vähän holtittomasti ja etsii kiinnekohtia. Asiasta löytyy Jacob Nielsenin klassinen tutkimus esimerkkeineen.

Mitä se sitten tarkoittaa eli miten lukijaa voi auttaa silmäilemään? Lyhyt teksti on aina parempaa kuin pitkä - kannattaa miettiä sanaa "pitkästyttävä". Kannattaa varata aikaa kirjoittamiseen, sillä vähän ristiriitaisesti lyhyen tekstin kirjoittaminen kestää usein kauemmin kuin pitkän.

"Bullet pointit" eli ranskalaisia viivoja vastaavat pallot vetävät silmät puoleensa tehokkaasti, samoin kirjasinlajin leikkauksen muutokset. Henkilönimet kannattaa lihavoida ja teosten nimet kursivoida. Tämä on kaikki lukijan palvelemista.

Iskevä väliotsikko
neljän kappaleen välein

Valkoinen tila tekstin ympärillä rauhoittaa kokonaisuutta. Mitä enemmän valkoista on (tiettyyn rajaan saakka), sen parempi. Kirjoita siksi lyhyitä muutaman lauseen mittaisia kappaleita.

Neljän kappaleen välein kannattaa kirjoittaa väliotsikko. Väliotsikko on hyvä jakaa kahdelle riville, koska silloin se "sopii" paremmin silmäiltäväksi.


Kirjoittaminen lukijan käytöksen mukaan voi tuntua rajoittavalta ja rasittavalta. Lyhyesti kirjoittaminen maistuu epä-älylliseltä ja asiat yksinkertaistuvat liikaa.

Sori! Me ihmiset nyt vain käyttäydymme verkossa näin. Jos haluat kirjoittaa pitkän kaavan mukaan, kirjoita romaani. Jos haluat, että tekstejäsi luetaan netissä, ole kohtelias lukijallesi ja auta häntä kaikin tavoin.


--oOo--

"Säännöt":

  • Henkilönimet lihavoidaan
  • Teosten nimet kursivoidaan
  • Neljän kappaleen jälkeen tulee väliotsikko
  • Väliotsikko on kaksirivinen