maanantaina, maaliskuuta 28, 2005

Yksi kirjoitus on "lastu" - ja vähän historiaa

"Lastu" on hyvä ja perinteitä kunnioittava nimi "blogientrylle" eli yhdelle tällaiselle tekstinpätkälle.

Lastuja kirjoitti aikoinaan Juhani Aho, ensimmäinen kirjoittamisella itsensä elättänyt suomalainen. Aho rakasti käsitöitä ja nimitti siksi omia lyhyitä tekstejään lastuiksi. Erinomainen sana tuohon tarkoitukseen.

Pariisissakin elänyt journalistimme tunsi varmaan myös artikkelimuodon, joka ei vieläkään ole kovin tunnettu Suomessa. Sen nimi on feuilleton.

Tekninen murros
toi uuden tavan kertoa


Baudelaire kehitti aikoinaan feuilletoneista taidetta. Kyseessä on vapaamuotoinen "sattuipa hassusti matkalla töihin" -tyyppinen viihteellinen teksti. Ei uutinen, ei pakina, ei kolumni - vaan pieni havainto, oivallus tai löytö lukijoille raportoituna.

Ja nyt sata vuotta myöhemmin blogien yleisin kirjoitusaihe tuntuu olevan "sattuipa hassusti netissä surfatessani". Blogien puolella yksi edelläkulkijoista on niinikään runoilija ja ihastuttava idealisti Justin Hall, joka julkaisi blogiaan vuodesta 1994 tämän vuoden alkuun.

Mielikuvituksessa syntyy linkki feuilletonin, blogien ja teknologisten muutosten välille.

Feuilleton nousi suosioon oman aikansa teknologisessa mediamullistuksessa, halpojen sanomalehtien murtautuessa markkinoille teollistuvassa Euroopassa 1800-luvun puolivälissä. Samaa teknologista murrosta, demokratiaa ja tiedon yhä laajempaa leviämistä edustavat nyt blogit.

--oOo--

Miksi tällainen historianluento? Koska antaa rohkeutta ja turvallisuutta tietää, että kaikesta hypestä huolimatta tälläkin kerrontatavalla on historiansa ja edeltäjänsä. Blogientryn nimeäminen lastuksi on tämän historian kunnioittamista.

Blogien historiasta löytyy muuten pätevä artikkeli Ennen ja nyt -verkkolehdestä.